Over GLOW

Stichting GLOW Eindhoven organiseert ieder jaar in november het internationale lichtkunstfestival GLOW. Een grote expositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 30 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute. Het evenement is gegroeid van 45.000 bezoekers tijdens de eerste editie van GLOW in 2006, naar een recordaantal van ruim 740.000 bezoekers tijdens de 2017-editie. Daarmee heeft GLOW Eindhoven een positie in de top vijf van best bezochte lichtfestivals ter wereld verworven. Het onderscheidend vermogen van GLOW ligt in de ambitie dat er elk jaar lichtkunst wordt gecreëerd, waarbij de focus ligt op vernieuwing en talentontwikkeling. Naast de grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. GLOW wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd en vindt plaats van 10 t/m 17 november 2018. Thema voor dit jaar is Shadows & Light: "Every picture has its shadows. And it has some source of light. Blindness, blindness and sight" (Joni Mitchell).

De mission statement van GLOW voor de komende jaren is kort en krachtig:

" Eindhoven maakt het verschil in Lichtkunst "

 

GLOW timelapse 2017

GLOW 2017

In 2017 vond GLOW plaats voor de 12de maal van 11 t/m 18 november. Een expositie in de openbare ruimte met 30 lichtkunstwerken van befaamde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtprojecten zijn met elkaar verbonden door een looproute van ongeveer 6 km. Naast de lichtkunstprojecten en meerdere side-events staan er ook innovatieve unieke projecten, gemaakt door jonge talenten. Deze zogenaamde GLOW Next projecten waren afgelopen jaar gecentreerd op het industriële NRE terrein, aan de route. Het thema van 2017 was ‘The Source’ en deze was als opdracht meegegeven aan alle lichtkunstenaars, wat nu al een verrassende variatie oplevert. Het lichtkunstfestival is gratis toegankelijk.

GLOW Eindhoven 2017: The Source

Het thema van GLOW Eindhoven 2017 was The Source, uitgaande van de bron van licht. Eindhoven is al sinds de oprichting van de luciferfabriek in 1870 en gloeilampenfabriek Philips in 1891 een bron van licht voor de hele wereld. Eindhoven wordt niet voor niets Lichtstad genoemd. Alle kunstenaars hebben dit thema mee gekregen, met de opdracht dit te verwerken in hun kunstwerk. De één neemt dit letterlijker dan de ander, wat een verrassende variatie aan lichtkunstprojecten brengt.  

HISTORIE

Van 45.000 bezoekers tijdens de eerste editie van GLOW in 2006, is het lichtkunstfestival gegroeid naar een recordaantal van 740.000 bezoekers tijdens de 2016-editie. Daarmee heeft GLOW Eindhoven niet voor niets een positie in de top vijf van best bezochte lichtfestivals ter wereld verworven. Het onderscheidend vermogen van GLOW ligt in het feit dat er elk jaar weer lichtkunst wordt gecreëerd, met als bindende factor talentontwikkeling; dat is wat GLOW nastreeft. Naast de grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem.

GLOW staat elk jaar in het teken van een thema. In 2015 was het thema ‘Natuur en Archtitectuur’: de route liep toen langs verschillende rivieren en parken. 2016 stond in het thema van 'City and Science', een thema dat tot uiting kwam in een route door het centrum én een route over de campus van de TU/e.

GLOW NEXT

GLOW Next verbindt nieuw talent met gerenommeerde kunstenaars en werkt samen met hightech organisaties uit de slimste regio van de wereld: Eindhoven. De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW biedt deze talenten een podium, in de hoop ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd. Zo wil GLOW de missie verspreiden: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst. Vanaf GLOW 2018 worden de zogenaamde GLOW Next projecten opgenomen in de hoofdroute en dragen deze niet langer de naam GLOW Next, maar zijn ze onderdeel van de lichtkunstprojecten.