GLOW NEXT – About Light
12 oktober 2015

GLOW NEXT – About Light

Tijdens GLOW Eindhoven worden een aantal nieuwe experimentele werken onthult van gerenommeerde kunstenaars en nieuw talent in het onderdeel GLOW NEXT. Dit in samenwerking met high-tech organisaties in de slimste regio van de wereld: Brainport Eindhoven.

Met de ontwikkeling van het experimentele onderdeel GLOW NEXT creëert Eindhoven een speciaal platform voor innovatieve nieuwe projecten. Deze projecten vinden uiteindelijk hun weg naar het grote podium van GLOW en hebben de ambitie om daarna de wereld over te gaan en podia te beklimmen van andere internationale lichtfestivals. Met de boodschap: Made in Eindhoven.

Rombout Frieling, zelf innovatief ontwerper én creatief leider van GLOW NEXT vertelt; “We trekken GLOW NEXT nu naar een platform voor experiment. We laten niet alleen lichtkunst zien uit de wereld, maar initiëren zelf nieuwe projecten en betrekken daar ook actief jong talent en de high-tech sector bij.” Frieling is in zijn rol de verbindende factor tussen creatief talent en de hightech sector in de regio. Een aantal voorbeelden:

LICHT ALS COMMUNICATIEMEDIUM

We realiseren het ons niet direct, maar vrijwel al onze data communicatie wordt gestuurd via lichtpulsen door optische vezel: de telefoontjes die we plegen, de smsje die we sturen, de emails die we typen. Prysmian Draka heeft in Eindhoven wereldwijd de grootste fabriek van optische vezel. Om dit ‘verborgen geheim’ te verbeelden, heeft Frieling aanstormend talent Arnout Meijer benaderd om samen met Prysmian een nieuw werk te ontwikkelen. Het resultaat, 8 bit Universe, verbeelt de manier hoe we van data voor mensen betekenisvolle beelden maken.

INTELLIGENT GLASS
GLOW NEXT moet niet gaan over lampen, maar over licht, als fenomeen. Dat betekent dat we kunstwerken laten zien over het duister. Frieling daagde zichzelf uit en creëerde een installatie die werkt met daglicht. In een experimentele samenwerking met het in Eindhoven gevestigde Merck Window Technologies, exploreren zij samen wat een raam voor ons kan betekenen wanneer het ‘slim’ wordt. Het eerste resultaat, de installatie Eye Door, is het eerste GLOW lichtkunstwerk dat ook overdag werkt.

ZOOTROPES AND THE SPEED OF LIGHT

Andere projecten bestaan uit o.a. uit een samenwerking met onderzoeker John Edmark van de Standford Universiteit met techniekstudenten van Fontys. Samen maken zij mensgroten Zootropes, gebaseerd op Fibonacci. Bosoch Securtiy Systems en iGuzzini creëren, samen met kunstenaar Jaap van Elzen, Velocity: een enorm viaduct verlichtingssysteem dat reageert op passerende auto’s.

PREVIEW DUTCH DESIGN WEEK

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 17 t/m 25 oktober kunnen bezoekers al een deel van de installatie Eye Door ervaren. Deze wordt ontwikkeld op het Ketelhuisplein op Strijp-S.