Interactieve lichtgevende signing op GLOW Eindhoven
14 november 2017

Interactieve lichtgevende signing op GLOW Eindhoven

Het gaat om lichtgevende pijlen en lichtgevende informatie voorziening bij de projecten. Het is al jaren een wens van de GLOW organisatie om de bewegwijzering op de route helder te krijgen. Niet zo eenvoudig, zo bleek na onderzoek, om signing te maken die én hufterproof en weerbestendig is, maar ook nog leesbaar is in het donker en boven de mensenmassa uitsteekt. Maar minstens zo belangrijk is dat de signing GLOW-waardig moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het een lichtobject moet zijn, dat vernieuwend is en technisch slim in elkaar steekt. Een eyecatcher die bij een lichtkunstevenement past, maar ook weer niet het lichtwerk zelf overschaduwd. Daarnaast laat het zien dat Eindhoven zich ook hier onderscheidt op het gebied van kennis en techniek ten opzichte van andere lichtfestivals. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de signing de komende jaren wordt toegepast op de hele route.

Techniek & Design

Op het NRE terrein staan twee projectaanduidingen bij het side-project Switch en bij de Lichthouders. Vlak naast het terrein staat ook een informatiebord bij het project _Root. Op het terrein zelf staan 8 lichtgevende pijlen. De signing is gemaakt van metalen frames met daarin laser gegraveerde kunststof platen. Om de platen heen is LED verlichting geplaatst. Door de gravure breekt het licht en wordt tekst en beeld zichtbaar. Doordat de lichtobjecten zijn verbonden met internet, kunnen de kleuren en dynamische animaties van de signing in samenspraak met de kunstenaar worden afgestemd op de lichtkunst en de omgeving. Ook kunnen de borden via sensoren reageren op beweging in de omgeving. De bewegwijzering kan dan slim worden ingezet: kleuren en animaties kunnen veranderen als bijvoorbeeld publiek voorbij loopt of het ergens te druk wordt. De techniek zit verstopt in de frames.

De makers 

Deze pilot is gemaakt door een Eindhovens team bestaande uit Interactive Matter (interactieve technologie) en B-E-N-D-E (building experiences). Vorig jaar al hebben ze de koppen bij elkaar gestoken voor het concept. Maar dit jaar waren ook de kosten rond voor de eerste pilot. De komende jaren wil GLOW Eindhoven deze nieuwe lichtgevende interactieve signing uitrollen over de hele route.