Samenwerking met Nanjing
9 juni 2018

Samenwerking met Nanjing

De zustersteden Eindhoven en Nanjing gaan een officiële verbinding aan door een intentieverklaring voor drie jaar tussen lichtfestival GLOW Eindhoven en lichtfestival Qinhuai Lantern Festival in Nanjing. De samenwerking is dit jaar al concreet zichtbaar voor het grote publiek op GLOW 2018. De samenwerkingsintentie is op 9 juni in Nanjing, China ondertekend door Ronald Ramakers, directeur Stichting GLOW Eindhoven, en Gao Jiayong, Vice General Manager of Qinhuai Lantern Festival. Burgemeester Jorritsma en de locoburgemeester van Nanjing waren bij de ondertekening aanwezig.

Doel van de ondertekening is het intensiveren van de internationale betrekkingen, kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen. Voor GLOW is het met name interessant om het spanningsveld tussen de traditionele Chinese lichtkunst en high tech innovatieve licht/projectie technieken te onderzoeken en te vertalen naar lichtkunstwerken. Daarnaast heeft Nanjing GLOW benaderd voor advies en ondersteuning met betrekking tot het lichtfestival in China.

4d9a123f-9061-4acb-8119-8222cd2c907b.jpg
Qinhuai Lantern Festival
Het lichtfestival in Nanjing is een populaire viering van het volk en bestaat uit levensgrote lichtgevende installaties. Traditionele Chinese lichtkunst definieert zich door het gebruik van metalen frames overtrokken met gekleurde dunne stoffen, waar mythische figuren mee gemaakt worden, zoals de draak. Deze worden van binnenuit verlicht. Het festival bestaat al meer dan 25 jaar. Ieder jaar, tussen 1 en 15 januari, bezoeken miljoenen inwoners en toeristen de ‘lichtlantaarn’ shows. Nanjing is de tweede grootste stad van Oost China en heeft ruim 8 miljoen inwoners.


Gijs-van-Bon-Nanjing.jpgChinese Lichtkunst op GLOW
Voor GLOW 2018 werkt Eindhovense lichtkunstenaar Gijs van Bon samen met de bekende lichtkunstenaar Gu Yeliang uit Nanjing aan een project wat over de hele route van GLOW zichtbaar en hoorbaar zal zijn. Het project met de naam ‘Ping’ bestaat uit 250 beacons die gezamenlijk een boodschap uitzenden, die van beacon naar beacon over de route uitrolt. Daarnaast zal Qinhuai Lantern Festival op deze GLOW editie een grote Chinese lichtinstallatie verzorgen op het Victoriapark. Een bijzondere combinatie van nieuwe lichttechnieken en traditionele Chinese lichtkunst.

GLOW op Nanjing
In 2019 staat vervolgens het project van Gijs van Bon op het lichtfestival in Nanjing. Het kunstwerk wordt aangepast op de de stad en de cultuur daar.