MAP

7. Light over Matter

‘Omnis ars imitatio est naturae.’ Seneca

Op betoverende wijze de natuur nabootsen… Dat doet licht ontworpen door Har Hollands ook. Light over Matter verbindt de betonnen delen van twee aangrenzende gevels van de toren verlicht door videoprojectoren. Er is een animatie gemaakt die de toren steeds in een ander licht zet waardoor de ruimtelijke ervaring van de toren als vorm, haar geleding en transparantie zich constant wijzigt. Het bewegende licht laat de perceptie van de starheid van de toren overgaan in een elastische vorm. Geluid, gecomponeerd door geluidskunstenaar Rob van Rooy, begeleidt dit spel van licht en donker.

Het ontwerp van het Hooghuis aan de Keizersgracht is van architectenbureau Van den Broek en Bakema uit Rotterdam en dateert van 1975. Dit bureau ontwikkelde eind jaren zestig een stedenbouwkundig plan voor de Eindhovense binnenstad: het Cityplan. Na diverse debatten en bezwaarschriften sneuvelde het Cityplan in 1974. De tijdgeest veranderde. In plaats van grootschalige stedenbouwkundige ingrepen kwam het besef dat de stedelijke veranderingen zich beter op een kleinere meer organische schaal zouden moeten ontwikkelen. Het Hooghuis is een van de weinige gebouwen die een direct resultaat van het ambitieuze Cityplan is. Het kantoorgebouw heeft een onderbouw van twee verdiepingen met een 12 verdiepingen tellende toren. De twee gestapelde bouwvolumes vormen een strakke structuur van horizontale en verticale betonnen lijnen en glazen vlakken.
Licht is een magisch gereedschap om mee te werken gedurende de donkere uren, het domein van de fantasie.

Har Hollands
Har Hollands (1956) is in 1983 afgestudeerd aan ‘Technische Universiteit Eindhoven’, afdeling ‘Architectuur en Stedenbouw’. Van 1984 tot 1998 was hij werkzaam als lichtontwerper bij het ‘Lighting Design and Application Centre’ van ‘Philips Lighting’. In 1998 startte hij het bureau voor architectonische verlichting: ’Har Hollands Lichtarchitect’.
+

Har Hollands

Volgens Har Hollands genereert licht een gevoel van veiligheid, faciliteert het de oriëntatie, is het een sterk communicatiemiddel, versterkt het de unieke kwaliteiten van plekken en momenten, creëert het sfeer en is het een magisch instrument gedurende de periode van duisternis: Het domein van de fantasie. Hij probeert de functionele, beeld- en sfeerbepalende aspecten van de eisen - die aan de verlichting van een gebouw, constructie of openbare ruimte worden gesteld - te vertalen en te integreren in een fascinerende ervaring.

Naast zijn werk als onafhankelijk lichtontwerper/-adviseur was hij van 2010 tot 2015 ook curator van het lichtfestival ‘GLOW’. Tevens was hij als ‘Fellow’ van het ‘Intelligent Lighting Institute’ verbonden aan de faculteit ‘Industrial Design’ van de Technische Universiteit Eindhoven.

www.hollands.info

 

foto: Bart van Overbeeke Fotografie