MAP

16. _ROOT

‘Een prachtige parallel: techniek en natuur.’

Gijs van Bon ontwierp een kunstwerk dat techniek en natuur samensmelt. Door een stuk natuur te scannen en om te vormen met een laser tot een complex netwerk van halfgeleiders. In deze installatie wordt de organische structuur en het netwerk van de takken van een boom in de Nachtegaallaan onderzocht door drie lasers. Want er is makkelijk een parallel te trekken tussen de huidige complexe technische netwerken en de natuurlijke structuren van bomen en planten. Daarbij refereert _Root beeldmatig aan de hersenen, kunstmatige intelligentie en het ontstaan van communicatie.  

De lasers betekenen de boom met punten, lijnen en vormen. Door met de lasers op bepaalde plekken een verheven soort punten te creëren, zogenaamde knooppunten, ontstaat er een netwerk tussen elementen. De knooppunten worden met elkaar verbonden door een lichtspel dat over het takkennetwerk loopt. De installatie toont circulair zes mogelijke beeldende fases. Elke cyclus duurt een paar minuten. Geen enkele cyclus is hetzelfde. De fases worden steeds opnieuw geconstrueerd; de lasers kiezen andere paden, vormen en geluiden. Elke cyclus die elke fase doorloopt zal daardoor verschillen van de andere. In verschijningsvorm, geluid en dynamiek.

Dit lichtkunstwerk wordt gesponsord door ASML.

Gijs van Bon
Installatiekunstenaar Gijs van Bon (1975 ) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en aan de HKU, afdeling Theater.
+

Gijs van Bon

Installatiekunstenaar Gijs van Bon (1975 ) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en aan de HKU, afdeling Theater. Hij werd aanvankelijk bekend door zijn abstracte kinetische objecten.  Vanaf 2001 exposeerde hij regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn multidisciplinaire objecten en installaties bewegen zich altijd tussen twee spanningsvelden: abstracte bewegende objecten en theatrale installaties. Gijs werkt in Eindhoven in zijn dynamische atelier 'La Citta Mobile'.

www.SKRYF.nl

 

foto: Bart van Overbeeke Fotografie