MAP

9. Step into the Light 2.0

‘Weet je wat je doet als je niet meer kan? Dan verander je.’  Alberto Moravia

Zo schreef Moravia en zo verfilmde Jean-Luc Godard zijn boek il Disprezzo tot de legendarische film les Mépris. Zoals het moment van een grote levensverandering monumentaal en magisch kan voelen, zo is de filmmuziek van le Mépris ook: monumentaal, magisch. Het is nog niet zolang geleden dat het inzicht kwam om licht te gebruiken als emotioneel communicatiemiddel. Door de bundeling van licht tot sterke oneindige lange stralen en de mogelijkheid om deze bundel te manipuleren, gingen we anders over licht denken. Licht kan ruimte transformeren en creëert fictieve nieuwe ruimtes. De grootheid van de ruimte die er gevoelsmatig is als je op het Stadhuisplein staat wordt gekarakteriseerd en begrensd door de architectuur van de omringende gebouwen. Step into the light 2.0 is een doorontwikkeling van een werk dat Michel Suk in 2016 naar GLOW bracht. In dit werk worden de architectonische vlakken van de architectuur op het plein benut en dramatisch zichtbaar gemaakt via licht. Step into the light staat daardoor verder weg van de toeschouwer. Dit creëert een element van verrassing en grootsheid. Zo magisch monumentaal als de filmmuziek van le Mépris, zo magisch monumentaal voelen de lichtbundels op het Stadhuisplein….

Centraal in de werken van Suk staat dat de toeschouwer zich klein voelt ten opzichte van het werk. Hierin is dit jaar een overtreffende stap gemaakt door louter de omvang van de installatie en het gebruikte aantal lampen. Het contrast tussen de omgeving en de strakke lichtbundels van wit licht karakteriseren de stijl van Suk. Ook het ritme in de opstelling van de armaturen is in een perfecte symmetrie.

Dit lichtkunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door Philips Lighting en Mansveld Expotech.

Michel Suk
Suk is als belichter & ontwerper werkzaam in dit vakgebied sinds 1980.
+

Michel Suk

Suk is als belichter & ontwerper werkzaam in dit vakgebied sinds 1980. Zijn betrokkenheid met GLOW is groot. Soms op de achtergrond, maar regelmatig met eigen projecten zoals “Out of the blue” (2007) “Rejoice in the Lamb” (2010), “Schoonheid van stagnatie” (2011), “Transformatie” (2012), “State machine” (2014), “Opening stadhuis” (2015) en in 2016 met “Step into the light”.

Suk probeert met conventionele technieken installaties te creëren die verwonderen. Een nieuw perspectief, door verplaatsing van toeschouwer en of lichtbronnen in een ongebruikelijke vorm, staan in zijn werken centraal. Het gebruik van de ruimte leidt vaak tot grotere installaties. Dit versterkt en vergroot de verhouding tussen object en toeschouwer. De installaties worden altijd door een ondersteunende geluidsbron versterkt.

www.michelsuk.nl

 

foto: Bart van Overbeeke Fotografie