MAP

20. Weltmaschine

‘Grootse kalmte op de drukste plek van Eindhoven’

Weltmaschine brengt verstilling op de drukste plek van de stad. Albert van Abbe kaapt (op vriendelijke wijze) The Tower op het Stationsplein, het grootste LED-scherm van de stad en podium voor grootse merken, creatief werk en technologie. ''Er kan nog meer met dat platform!'' Vindt van Abbe, die wel vaker de behoefte voelt om massacommunicatie en zijn muziek/kunst/creativiteit te verbinden. Daarom brengt hij op het Stationsplein een kalmerende, verstillende, eigenlijk ‘lege’ boodschap in plaats van de beelden die voorbijgangers normaal gesproken voorgeschoteld krijgen. Heerlijk!

De bergketen die we zien, lijkt op een buitenaardse interpretatie van iets familiairs. Het geluid benadrukt een verlies aan warmte, alsof al het menselijk hier ontbreekt. Weltmaschine is zowel een nieuwe audiovisuele live performance als een serie video-installaties die hyperrealistische landschappen genereren in beeld en geluid.

Fischer ‘s liefde voor generatieve systemen en van Abbe’s wil om met minder-meer-te-zeggen komen vloeiend samen in Weltmaschine: een manifestatie van het metafysische.

Als extra toegift presenteren Van Abbe en Fischer op woensdag 15 november een audiovisueel techno spektakel 'Weltmaschine', eerst live bij The Tower, daarna in de Effenaar.

Vorig jaar werd deze full motion landmark tijdens GLOW gelanceerd. Een scherm met vooruitstrevende technologische mogelijkheden die in combinatie met kunstenaars zoveel meer kan laten zien. Daarom is The Tower dit jaar onderdeel van GLOW!

Dit lichtkunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door blowUP media.

Albert van Abbe + Andreas Fischer
Voor het eerst werken Andreas en Albert samen!
+

Albert van Abbe + Andreas Fischer

Voor het eerst werken Andreas en Albert samen! Albert van Abbe (1982, Eindhoven, The Netherlands) deed verschillende muzikale projecten en maakt momenteel absorberende techno onder zijn eigen naam. Andreas Nicolas Fischer (1982, Munich, Germany) heeft een MA van de Berlijnse Universiteit en houdt zich bezig met de fysieke manifestatie van digitale processen en data door generatieve systemen, om daarmee sculpturen, prints en installaties te maken. Andreas woont en werkt in Berlijn.

 

foto: Bart van Overbeeke Fotografie