21Zonnebloemen voor Van Gogh

21Zonnebloemen voor Van Gogh

Locatie
Lichtplein

Een zee van Zonnebloemen, wuivend in de wind. Even lijkt het alsof we naar een Van Gogh schilderij kijken.

Kom je dichterbij dan zie je dat het lantaarns zijn, gemaakt volgens Chinese traditie. Dit lichtkunstwerk is een hommage aan Vincent van Gogh die, tijdens zijn tijd in Arles Frankrijk, 69 zonnebloemen schilderde. Van Gogh beschouwde zijn zonnebloemen als lantaarns.

Met deze letterlijke vertaling als inspiratie zijn de Eindhovense lichtkunstenaar Hugo Vrijdag en het lichtfestival Nanjing o.l.v. Gu Yeliang voor de tweede keer een samenwerking aangegaan. Het Lichtplein dompelt de GLOW bezoekers in een oase van kleur. Versterkt door het geluid van krekels en zwaluwen, wanen we ons midden in de Franse velden. Het geluid van de gierzwaluw is de herkenbare signatuur van Hugo Vrijdag. 

Het werk is tot stand gekomen middels een samenwerking tussen het Van Gogh Museum Amsterdam en Van Gogh Brabant. Het wordt in januari tentoongesteld op het Qinhuai lichtfestival in Nanjing en keert vervolgens terug naar Nederland voor een expositie in Amsterdam.

vgm-block-diepzwart-Drukwerk-Logo.png   logo.jpg 

Gu Yeliang en Hugo Vrijdag realiseerden in de 2018 GLOW editie hun eerste gezamenlijke werk. Een Chinese draak naar ontwerp van Hugo, uitgevoerd door Gu en zijn team. Gu Yeliang exposeert zijn chinese lantaarns wereldwijd. In de stad Nanjing laat Gu kinderen met deze ambachtelijke kunstvorm kennis maken. Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Hij is medeoprichter van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties gemaakt. Vorig jaar kreeg hij veel lof voor zijn vogels bij de Dela.

Profiel

Hugo Vrijdag + Gu Yeliang + Qinhuai Lantern Festival