De Lichtkathedraal

De Lichtkathedraal

Locatie
Nieuwe Emmasingel

In de lichtkathedraal nemen we je virtueel mee op reis van een kale winkelruimte naar een ruimte die oneindig is

Wat betekenen de verschillende kleuren en vormen van licht voor de beleving van de ruimte? Is dat spannend, leuk, saai, motiverend, ontspannend?

Door je hersengolven te meten krijg je een beeld hoe jij die ruimte ervaart. Je hersengolven liegen niet. Hoe uniek ben jij in de beleving van de omgeving? Wat is relatie tussen sfeer en veiligheid? Wie bepaalt dan die sfeer en het licht? Wat betekent dat en wat voor consequenties heeft dat? Allemaal vragen. Kan Virtual Reality ons helpen in ontwerpproces keuzes meer gefundeerd te maken? Misschien wel. We gebruiken neurofeedback om te bepalen wat de invloeden zijn. Is dat de waarheid? Nee, maar het is wel een stap vooruit in het ontwikkelproces van de openbare ruimte.

Volg het proces

De Lichtkathedraal is een try-out voor een lichtkunstwerk op GLOW2020 en is voorgekomen uit een GLOWlab. Het lichtkunstwerk krijgt een vervolg op GLOW2021.

Ellen de Vries, Het Lux Lab, raakte al jong geïnspireerd door het fenomeen licht. Ze start als lichtontwerper voor theater- en videoproducties, maar maakt na een tijd van experimenteren de overstap naar Philips Lighting.

Hier komen de poëzie van verlichting en de technische kant ervan bij elkaar. Sinds 15 jaar leidt ze het onafhankelijk lichtontwerp en adviesbureau Het Lux Lab. Met ‘HET LUX LAB’ heeft Ellen de Vries verschillende licht masterplannen gemaakt voor steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Willemstad (Curaçao). Daarnaast ontwikkelt en realiseert ze concepten voor tijdelijke projecten als basis voor wetenschappelijk onderzoek of voor lichtkunstfestivals als GLOW.

Profiel

Het Lux Lab + VR Mamaproducties + GLOWlab