GLOW heeft zich van 12 t/m 14 november 2020 laten zien, maar niet zoals voorgaande jaren. Geen verschillende lichtkunstwerken en grote groepen mensen door de straten, dat was onverantwoord. We creëerden wel één moment waar iedereen het nog lang over zal hebben! Met het lichtkunstwerk 'Connecing the Dots' werd de stad Eindhoven voor bepaalde tijd in het licht gezet.

Eindhoven werd voor een bepaalde tijd gehuld in een mantel van blauw licht, een magisch blauwe hemel met 1000 zwevende rode dots verspreid over de hele stad en duizenden zelfgemaakte kleine rode dots voor de ramen.

Het Eindhovense lichtfestival GLOW stak de wereld een hart onder de riem met het grootste lichtkunstwerk ooit: ‘Connecting the Dots’. Het kunstwerk omvatte drie elementen. Met de blauwe hemel boven Eindhoven zocht de gerenommeerde Finse lichtkunstenaar Kari Kola verbinding met de natuur en probeerde hij bewustwording te creëren. De Nederlandse kunstenaar Ivo Schoofs bracht hier beweging in met 1.000 volledig recyclebare lichtballonnen die dansten op de wind. 
 
Voor het derde onderdeel deed GLOW met de Eindhovense kunstenaar Hugo Vrijdag een oproep aan basisschoolkinderen in de stad om een persoonlijke GLOWdot te maken. Een lichtkunstwerkje met een eigen verhaal, idee of droom dat aan het raam werd bevestigd. Aan de oproep is zoveel gehoor gegeven, ook door volwassenen, dat er meer dan 20.000 dots zijn gemaakt. Samen vormden zij hét ultieme verbindingsmoment van GLOW.

Ja! Het werk omvat 80 vierkante kilometer. Er zijn eerder gebouwen en locaties in het licht gezet. Ook Kari Kola zelf heeft eerdere grootscheepse lichtprojecten gerealiseerd, Met zijn werk Lumious Finland 100 zette hij zes locaties, verspreid over Finland, in blauw licht ter ere van het 100 -jarig bestaan van het land. Hierna richtte hij zijn aandacht op de schoonheid van de bergen van Connemara in Ierland, waar hij en zijn team hun tot dan toe grootste werk maakte onder de naam ‘Savage Beauty’. Maar nooit eerder besloeg een lichtkunstwerk een gebied van 80 vierkante kilometer.

Juist in deze moeilijke en onzekere tijd waarin we elkaar niet kunnen ontmoeten, geen uitjes hebben, niet samen kunnen sporten, niet samen op kantoor kunnen werken is het des te belangrijker dat we een signaal afgeven waarin we troost en hoop bieden. Iets positiefs dat je even uit jouw bubble haalt en laat zien dat je niet alleen bent op deze wereld. We hebben kunst nodig, zonder kunst is er geen reflectie op het leven. Licht is een toegankelijke kunstvorm net als muziek: iedereen kan zich daartoe verhouden.

De ledlampen van Kari Kola hebben een lange levensduur: gemiddeld 15 tot 20 jaar. Dus hij kan ze de komende jaren opnieuw gebruiken in volgende projecten. Ze zijn tot 90% energiezuiniger dan een gewone gloeilamp. Ze hebben geen warmteverlies hierdoor zijn ze veilig. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen over tien/vijftien jaar gerecycled worden. Ze zijn bestand tegen kou en waterbestendig. Ze hebben geen opstarttijd: branden direct op volle lichtsterkte.

De rode ballonnen van Ivo Schoofs bestaan uit materiaal dat hergebruikt/gerecycled wordt.

  • Het gebruikte helium is voor 80% teruggewonnen door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
  • De ledverlichting wordt door Ivo Schoofs hergebruikt in nieuwe projecten
  • De ballonnen en restmateriaal worden hergebruikt voor een nieuw kunstwerk van Jalila Essaïdi, een Nederlandse Bio Art Designer

In 2021 vindt GLOW plaats van 6 t/m 13 november.

 

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie