Permanente Lichtprojecten Eindhoven

Sinds GLOW 2011 zijn er vijf lichtkunstprojecten gerealiseerd die voor altijd in Eindhoven blijven staan. Daarmee wil Eindhoven de bezoekers aan de stad blijvend inspireren.

2017

Centraal Station Eindhoven - Daan Roosegaarde
In de stationspassage is vanaf oktober 2017 het nieuwste kunstwerk 'Space' van Daan Roosegaarde te bewonderen. De wereldbol is hier als een appel geschild en vormt een lichtwand van 90 meter lang. Een kunstwerk dat vooral intrigeert als je voorbij loopt. De drie centimeter dikke wand bestaat uit laagjes van bewerkte satellietbeelden geprint achterop lenzen. Gecombineerd met dynamische ledverlichting ontstaat een soort 3D-hologram dat meebeweegt met de passant. Ook heb je als kijker de illusie een oneindige diepte in te kijken.
Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van ProRail en gemeente Eindhoven i.s.m. Heijmans en Arcadis.

Nieuwe Emmasingel
Onder de nieuwe windluifel van de Nieuwe Emmasingel heeft Ellen de Vries samen met het LUX Lab een installatie gemaakt met een interactieve led-grid dat alleen tijdens de GLOW festivalperiode reageert op geluiden onder zich. Het project 'Don't break the sound barrier' is ook na GLOW zichtbaar als lichtinstallatie.

2016

TU/e Campus, Stationsplein, Markt
Tijdens GLOW 2016 heeft Eindhovense lichtkunstenaar Har Hollands in opdracht van de TU/e een lichtontwerp gemaakt voor de schoorsteen op de campus van de TU/e: 'AnTUenna'. In deze zelfde editie werd op het Stationsplein het blijvend project onthult van ook een Eindhovense lichtkunstenaar Ivo Schoofs, met de naam: 'Just because you are a character, doesn't mean you have character'. Beide kunstenaars werken al jaren samen met GLOW, Har Hollands zelfs vanaf de allereerste GLOW editie in 2006 met Weeping Willows. Ivo Schoofs is ook bekend van de projecten 'Fire Tornado' in 2015 en de 'Large Pendalum Wave' in 2014.
Daarnaast heeft designer Tessa Koot in dat jaar in het kader van het thema jaar '25 jaar Dutch Design' een lichtkunst project geplaatst op de Markt met de naam Kei-Like EHV; twee lantaarnpalen in de vorm van een hart, in het hart van de stad.

2015

HEUVEL Eindhoven
Voor GLOW 2015 heeft Har Hollands  'Dome of Light' ontworpen voor het overdekte winkelcentrum HEUVEL Eindhoven. Dit project, bestaande uit 121 licht doorschijnende buizen in de lichtkoepel, krijgt ieder jaar tijdens GLOW een nieuwe programmering van licht en muziek. 

2011

Stratumseind
Kunstenaars groep Afterlight heeft in 2011 een 3D projectie gemaakt van bewegende graffiti op een muur in een steegje op Stratumseind: 'Interstices in a Synaptic Space'. Deze heeft daar ruim 6 jaar gedraaid, maar was redelijk onzichtbaar voor het publiek en werd daarom tijdens GLOW 2015 opnieuw onder de aandacht gebracht.