Permanente lichtkunstwerken

het hele jaar live

het hele jaar live

Inmiddels verrast, verbindt en vernieuwd GLOW het hele jaar door. Lichtkunstwerken die ook na het evenement in de stad zichtbaar blijven, reflecteren de nalatenschap van het lichtkunstfestival. Verspreid over de stad staan unieke werken die een verhaal vertellen over (de geschiedenis) van de locatie. Vrij toegankelijk voor iedereen om van te genieten!

Philips Museum
Sinds september 2018 is het lichtkunstwerk van Titia Ex blijvend zichtbaar op de schoorsteen van het Gloeilampenfabriekje van het Philips Museum. Het werk werd voor het eerst getoond op GLOW2016 met de naam 'Private Light'.  Het lichtpunt, een bol op de schoorsteen van het fabriekje, trekt tussen de hoge gebouwen opnieuw de aandacht.
Ooit was het Gloeilampenfabriekje het hoogste punt van Eindhoven. Met een stil gebaar haalt het lichtkunstwerk de fabriek uit de schaduw.

Centraal Station Eindhoven
Onthuld in oktober 2017. 'Space' is een kunstwerk waarin de schoonheid van licht en duisternis tegelijkertijd wordt gevangen. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is door gemeente Eindhoven, ProRail en NS gevraagd om een bij Eindhoven passend interactief lichtkunstwerk te maken in de gerestaureerde reizigerstunnel van treinstation Eindhoven. Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van onze planeet aarde, waarop lichtbronnen de aanwezigheid van de mens zichtbaar maken. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals een astronaut het ziet in een baan om de aarde”.

Nieuwe Emmasingel
GLOW2017 - Onder de windluifel van de Nieuwe Emmasingel heeft Ellen de Vries, samen met het LUX Lab, een installatie gemaakt met een interactieve led-grid dat alleen tijdens de GLOW festivalperiode reageert op geluiden onder zich. Het project 'Don't break the sound barrier' is ook na GLOW zichtbaar als lichtinstallatie.

GLOWlabs

Het hele jaar live

Het hele jaar live

TU/e Campus - Stationsplein - Markt
GLOW2016 was het podium voor een drietal kunstwerken dat ook na de editie zichtbaar bleven in de stad.
De Eindhovense lichtkunstenaar Har Hollands creëerde AnTUenna: een lichtontwerp voor de schoorsteen op de TU/e campus. Ivo Schoofs koos het Stationsplein als permanente locatie voor zijn lichtkunstwerk Just because you are a character, doesn't mean you have character
Eindhoven designer Tessa Koot bracht liefde naar de Markt met het lichtkunstproject Kei-Like EHV. De twee lantaarnpalen, in de vorm van een hart, werden ontworpen voor het themajaar '25 jaar Dutch Design'.

HEUVEL Eindhoven
Har Hollands ontwierp voor GLOW2015 'Dome of Light', te bewonderen in HEUVEL Eindhoven. Het werk hangt groots in de lichtkoepel en bestaat uit 121 lichtdoorschijnende buizen. Tijdens GLOW krijgt het een nieuwe programmering van licht en muziek. 

Stratumseind
Kunstenaars groep Afterlight creëerde voor GLOW2011 een 3Dprojectie van bewegende graffiti in een zijsteegje van Stratumseind: 'Interstices in a Synaptic Space'. Deze heeft daar ruim 6 jaar gedraaid, maar bleek te weinig zichtbaar voor het publiek. Tijdens GLOW2015 werd dit kunstwerk daarom opnieuw onder de aandacht gebracht.

Alle edities