Twee schoorstenen Strijp-T

Twee schoorstenen Strijp-T

Locatie
Strijp-T

Permanent Lichtkunstwerk: Twee Schoorstenen Strijp-T

De stad Eindhoven krijgt er een monumentaal lichtkunstwerk bij. De twee markante schoorstenen van de voormalige energiecentrale op het Eindhovense Strijp-T zijn getransformeerd tot een permanent lichtkunstwerk. 

Lichtfietsers en Luchtkastelen

Het kunstwerk is ontworpen door Hugo Vrijdag (1970) die als beeldend kunstenaar en ontwerper een fascinatie voor techniek combineert met het vertellen van verhalen. Zijn opdracht voor dit lichtkunstwerk, dat als permanent cadeau aan de stad wordt aangeboden door het ontwikkelteam Strijp-T: creëer een aansprekend en iconisch ‘landmark’ passend bij het innovatieve Strijp-gebied.
 
Vrijdag behandelt de twee schoorstenen “als een canvas waarop je met multicolor laserprojectie beelden kan aanbrengen”. Hij maakt daarbij gebruik van zes RGB 7
Watt lasers. Het eerste jaar zal Vrijdag zelf het canvas voorzien van verhalen. Hij begon met 'Connecting the Dots', een sneakpreview tijdens GLOW 2020.

Verhalend kunstwerk

Vanaf woensdag 2 december presenteert Hugo Vrijdag het verhaal getiteld
‘Lichtfietsers en Luchtkastelen’. Een ode aan uitvinders die zich laten inspireren door flora en fauna. Voor de verdere ontwikkeling van het verhaal zoekt Vrijdag ook de samenwerking met anderen. Hij wil steeds andere partijen, bijvoorbeeld studenten, uitnodigen om lichtkunstwerken te creëren op de schoorstenen. Door meerdere partijen bij het verhaal te betrekken, wordt het een interactief kunstwerk dat communiceert met de stad dat inspeelt op de actualiteit.

Het ontwikkelteam Strijp-T koos voor lichtkunst omdat dit past bij Strijp-T, een voormalig Philips-terrein. De schoorstenen zijn de meest imposante, nog bestaande tweeling schoorstenen in Nederland. Ze zijn gebouwd in 1948 en 1953 door Canoy-Herfkens en hebben een hoogte van 76 meter. Door een lichtkunstwerk op de markante schoorstenen krijgen ze ook na zonsondergang de aandacht die ze verdienen.

Selectieprocedure

Omdat het ging om lichtkunst vroeg Strijp-T aan GLOW om de rol van curator op zich te nemen. Een tiental kunstenaars werd benaderd en een speciale beoordelingscommissie werd aangesteld. Voor de beoordeling van de ontwerpen baseerde de jury zich op criteria als duurzaamheid, interactiviteit, toekomstbestendigheid en innovatief karakter. Ook moest de vorm van de schoorstenen behouden blijven. Uit de presentaties werd het plan van Hugo Vrijdag gekozen.
 
Met het permanente kunstwerk wil het ontwikkelteam Strijp-T de stad Eindhoven een interactief lichtkunstwerk geven dat meebeweegt op het ritme van de stad en
Strijp-T zichtbaar verbindt met Strijp-S en Strijp-R, waarmee het samen het innovationdistrict vormt.

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie