Volg het proces

Volg het proces

Portie Licht
1 november 2019

Portie Licht

GLOWlab to experience - onderdeel van GLOW

Een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van het lichtkunstwerk Portie Licht dat tijdens GLOW 2019 op de route te zien was.

'Portie Licht' is voortgekomen uit een samenwerking tussen GLOWlab, GGZE en het SintLucas, de vakschool voor creatief talent. Het sluit aan op het werk Come and Grow van George Barratt-Jones. Samen onderzochten zij de invloed van licht op de mens. 

Lichttherapie heeft een verbazend positief effect bij mensen met een winterdepressie, gewone depressie of manische depressie. Het is de meeste sterke bron om je interne klok goed te zetten. Ondanks de helende werking van licht, zetten we het nog maar mondjesmaat in. De studenten van het SintLucas vertalen Portie Licht conceptueel naar alledaagse bezigheden, een landschap en leven. Toegankelijk voor iedereen, zonder stigma. Portie Licht bestaat uit een expo van 6 beelden die tijdens GLOW te bewonderen zijn op locatie 't College.

28 oktober 2019 | GLOWlab 7 Presentatie Portie Licht

De definitieve keuzes van de studenten werden voorgelegd aan de curators: dr. Lisette Rops als initiatiefneemster van het project LichtCafé voor de GGZE en Ronald Rademakers, directeur GLOW. 

3 oktober 2019 | GLOWlab 6 - Braindump

Iedere student mocht 2 ideeën delen voor GLOW. Op basis van deze ideeën werd door de docent en GLOW een GO gegeven voor de uitvoering van in het totaal 6 concepten. 

26 september 2019 | GLOWlab 5 - Waarom Portie Licht?

Vanuit GLOW werd de kernvraag in een korte sessie nog een keer gedeeld met de studenten. En een eerste ideeën generator werd gestart.  

19 September 2019 | GLOWlab 4 - Portie Licht SintLucas

De studenten van het SintLucas kregen een briefing van psychiater Lisette Rops van GGzE. Bewustwording van de klachten van depressie en mensen met bipolaire stoornissen. Maar vooral ook bewustwording van wat lichttherapie hierin kan betekenen. Samen met fotografiedocent Peter Verver werd in een extra GLOWlab het concept licht en gezondheid vertaald naar ideeën voor een foto-expositie. Tevens werd op Landgoed de Grote Beek in Grand Café Het Ketelhuis van GGzE het eerste Lichtcafé in Nederland geopend! 

 23 Mei 2019 | GLOWlab 3 - Portie Licht + Come and Grow

De deelnemers presenteerden hun ideeën aan de jury bestaande uit GGzE en GLOW. Er kwamen 5 goede ideeën uit de Lightlab, die de jury het liefst allemaal uit had laten voeren. Er zijn twee ideeën geselecteerd voor GLOW 2019:
Come and Grow – George Barratt-Jones
Portie Licht – Studenten St. Lucas

7 Mei 2019 | GLOWlab 2 - Eerste ideeën

In een cooker sessie werden in verschillende groepen de eerste ideeën gegenereerd. In totaal waren er vijf waardevolle ideeën. Waarbij sommige ideeën elkaar aanvulden.

9 April 2019 | GLOWlab 1 - De Kernvraag

Tijdens deze sessie met een student van de Design Academy, een begeleider van het SintLucas, Ellen de Vries van Het Luxlab, psychiaters van GGzE en medewerkers van de Gemeente Eindhoven werd de kernvraag gedefinieerd: hoe creëren we bewustwording dat licht belangrijk is voor je gezondheid: basisvoedsel. En nog een laag dieper: licht als onderdeel van je lifestyle om depressies te voorkomen of sneller te herstellen. Er werden kaders bepaald waar de ideeën rekening mee moesten houden.

Maart 2019 | GLOWlab 0 - Thema Lichttherapie

Lichttherapie heeft een verbazend positief effect bij mensen met een winterdepressie.  Zo’n 3% van de bevolking leidt aan een winterdepressie en 10% aan een winterblues.  70% tot 90% knapt met lichttherapie al vaak na 1 week op. Ook bij een ‘gewone’ depressie kan licht helend zijn. Mensen herstellen sneller en voelen zich beter. Behalve licht is ook een gezonde leefstijl van invloed op je geestelijke en lichamelijke welzijn. In het LichtCafé zijn deskundigen aanwezig met kennis over een gezonde leefstijl. En je kunt er meteen mee aan de slag.

Wat is het effect van lichttherapie?
Iedereen heeft een interne klok die de stofjes in je lijf met het juiste ritme afgeeft. Als je interne klok goed staat, voel je je daar goed bij. Lichttherapie is de meeste sterke bron om je interne klok goed te zetten. Ondanks de helende werking van licht, zetten we het nog maar mondjesmaat in. GGzE wil dit toegankelijker en meer bekend maken. In oktober 2019 opende zij op twee locaties een LichtCafé, waaronder in Grand Café Het Ketelhuis op Landgoed De Grote Beek in Eindhoven.

DEELNEMERS

Lisette Rops, Wanda Kruijt, Lotte van Hout (GGzE), Rik van Stiphout (Gemeente Eindhoven), Ellen de Vries (Het Luxlab), George Barratt-Jones (Design Academy), Pieter van Klaveren (SintLucas), Teun Vonk (Studio Tony Spark), Jan Denneman (The Good Light Group) & GLOW Eindhoven (Sabine Swinkels/Rethinking Group, Rian Dings/IguanaFM, Mariëtte Vetter en Ronald Ramakers).

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie