Nieuwe permanente lichtkunstwerken

het hele jaar live

het hele jaar live

Inmiddels verrast, verbindt en vernieuwd GLOW het hele jaar door. Lichtkunstwerken die ook na het evenement in de stad zichtbaar blijven, reflecteren de nalatenschap van het lichtkunstfestival. GLOW is ook een verbinder en brenger van nieuws op het gebied van lichtkunst en-innovaties. Verspreid over de stad staan unieke werken die een verhaal vertellen over (de geschiedenis) van de locatie of stad. Vrij toegankelijk voor iedereen om van te genieten!

Twee Schoorstenen - Plaats: Strijp-T - Door: Hugo Vrijdag
De twee markante schoorstenen van de voormalige energiecentrale op het Eindhovense Strijp-T zijn getransformeerd tot een permanent lichtkunstwerk. Het kunstwerk is een cadeau aan de stad Eindhoven dat werd aangeboden door het ontwikkelteam Strijp-T en is ontworpen door Hugo Vrijdag (1970). Zijn opdracht voor dit lichtkunstwerk: creëer een aansprekend en iconisch ‘landmark’ passend bij het innovatieve Strijp-gebied.
 
Vrijdag behandelt de twee schoorstenen ‘als een canvas waarop je met multicolor laserprojectie beelden kan aanbrengen’. Hij maakt daarbij gebruik van zes RGB 7 Watt lasers. Tijdens GLOW 2020 toonde hij een sneak preview met zijn projectie ‘Connecting the Dots’. Vanaf december presenteert Hugo Vrijdag het verhaal getiteld ‘Lichtfietsers en Luchtkastelen’. Een ode aan uitvinders die zich laten inspireren door flora en fauna.
 
Voor de verdere ontwikkeling van het verhaal zoekt Vrijdag ook de samenwerking met anderen. Het eerste jaar zal Vrijdag zelf het canvas voorzien van verhalen. Hij wil steeds andere partijen, bijvoorbeeld studenten, uitnodigen om lichtkunstwerken te creëren op de schoorstenen. Door meerdere partijen bij het verhaal te betrekken, wordt het een interactief kunstwerk dat communiceert met de stad dat inspeelt op de actualiteit.
 
SUNSEEKER - Plaats: Victoriapark - Door: VANTOT
SUNSEEKER is een hedendaagse, duurzame en interactieve vorm van straatverlichting in Eindhoven, maar kan evengoed beschouwd worden als een lichtkunstwerk. Een 500 meter lange slinger van lichtmodules dient als esthetische bewegwijzering overdag, gids in de nacht, en de verbindende route tussen het station en Strijp. 
 
De slinger van parapluvormige lampionnen komt tegemoet aan de ambitie van de gemeente om met het Victoriapark een energieneutraal park te creëren dat de omliggende woningen van energie moet voorzien. Met dit project laten de ontwerpers ons op een andere manier nadenken over duurzaamheid door ons een alternatief te laten ervaren, dynamische en poëtische lichtontwerpen die voor verwondering en verbeelding zorgen. 
 
Zonlicht zorgt ervoor dat ‘s avonds de lichten ook kunnen branden. De lampen in de SUNSEEKER kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat het licht kan dimmen, van kleur kan veranderen of feller wordt zodra mensen langslopen. De lichtstraat dient als bewegwijzering, gids in de nacht en vormt een verbindende route van A naar B, zoals van het centrum van Eindhoven naar Strijp. Overdag kan het schouwspel worden ervaren door de lampionnen die zich richting de zon bewegen. Ook licht de onderkant van de ring van de verlichtingsmodule op als een halo wanneer je in het park ligt of wandelt.
 
SUNSEEKER is een resultaat van een samenwerking tussen diverse partijen. Eindhovens ontwerpersduo Sam van Gurp en Esther Jongsma richten samen studio VANTOT op. Met hun studio namen ze de rol op zich van projectleider en bruggenbouwer tussen de creatieve wereld en andere deelnemers als de gemeente Eindhoven en de provincie Brabant, en regionale specialisten als bouwers, projectontwikkelaars, engineers, zonnecellenleveranciers en onderzoekcentra.

Focus - Plaats: Viaduct Welschapsedijk - A2, Eindhoven - Door: Motion Paintings
De wanden onder het viaduct voor de A2 aan de Welschapsedijk zijn vanaf november 2020 veranderd in een grafisch ontwerp, die door dynamisch gekleurde LED verlichting lijkt te veranderen.

Het ontwerp komt van het Amsterdams-Eindhovens collectief Motion Paintings.
De ontwerpers laten zich voor hun nieuwe werk inspireren door de ontwikkeling van elektronenmicroscopen door het bedrijf Thermo Fisher Scientific. Vergelijkbaar met de werking van een microscoop, zorgt speciale ledverlichting ervoor dat verschillende kleurlagen van het ontwerp veranderen. Daardoor ontstaat er een illusie van beweging en komen de graphics tot leven. Het ontwerp kan worden gezien als een speelse, artistieke verkenning van cellulaire, moleculaire en atomaire werelden. Motion Paintings streeft ernaar om de verborgen moleculaire wereld meer toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Het kunstwerk aan de Welschapsedijk maakt deel uit van het project Overbruggen. Met het beschilderen van tunnels streeft de gemeente Eindhoven een aantal praktische doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid. In totaal zullen dertien kunstwerken gerealiseerd worden die laten zien wat er achter de doorgaans gesloten deuren van de hightech productie-industrie in de regio gebeurt. Daarvoor worden samenwerkingen gefaciliteerd tussen kunstenaars of ontwerpers en productiebedrijven uit de regio. Onder het initiatief van Overbruggen werden al twee viaducten voorzien van kunstwerken geïnspireerd op de Eindhovense hightech industrie: Elburglaan/Tilburgseweg en Anthony Fokkerweg/Beatrixkanaal.

Het lichtkunstwerk is mede gerealiseerd door ondersteuning van GLOW.  

Loom Light - Plaats: Kanaaldijk-Zuid - Door: Titia Ex
Sinds kort staat er lichtmonument van beeldend kunstenaar Titia Ex aan de Kanaaldijk-Zuid, een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en evenzovele onzichtbare verzetshelden uit de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het interactief lichtkunstwerk getiteld ‘Loom Light’ (nevellicht), markeert 75 jaar leven in vrijheid. Het werk, met een doorsnee van ongeveer 3.50 meter, waaiert uit van 4.50 meter tot bijna 6 meter hoog.

Jan Zwartendijk (1886 – 1976) was in 1939 directeur van de Philipsvestiging in Kaunas, Litouwen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak stelde De Nederlandse regering in ballingschap Zwartendijk aan als plaatsvervangend consul in Litouwen. In die hoedanigheid redde hij de levens van duizenden Joodse vluchtelingen in dit land door hen in juli 1940 visa voor Curaçao te verstrekken. Hij creëerde deze vluchtroute in samenwerking met onder meer de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara.
 
Titia Ex kiest nadrukkelijk voor een dynamisch monument dat refereert aan deze geschiedenis en dat tevens meebeweegt met onze tijd. Loom Light wekt de suggestie van een open waaiend boek. Het is een boekwerk waarin je nooit uit gebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt. Ex nodigt de kijker uit de vele betekenissen die ze erin heeft gelegd, te ervaren. Het werk is daarnaast interactief en reageert op de toelopende bezoeker. Die bewuste handeling zet de kunstenaar om in een dynamisch lichtmotief. Hiermee geeft ze aan hoe belangrijk de handelende rol van elk individu, hoe klein ook, is in het richting geven aan de toekomst. 

GLOWlabs
Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie

Het hele jaar live

Het hele jaar live

Philips Museum
Sinds september 2018 is het lichtkunstwerk van Titia Ex blijvend zichtbaar op de schoorsteen van het Gloeilampenfabriekje van het Philips Museum. Het werk werd voor het eerst getoond op GLOW2016 met de naam 'Private Light'.  Het lichtpunt, een bol op de schoorsteen van het fabriekje, trekt tussen de hoge gebouwen opnieuw de aandacht.
Ooit was het Gloeilampenfabriekje het hoogste punt van Eindhoven. Met een stil gebaar haalt het lichtkunstwerk de fabriek uit de schaduw.

Centraal Station Eindhoven
Onthuld in oktober 2017. 'Space' is een kunstwerk waarin de schoonheid van licht en duisternis tegelijkertijd wordt gevangen. Dat effect wort gecreëerd door het gebruik van 3D-lenzen op de 90 meter lange wand. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is door gemeente Eindhoven, ProRail en NS gevraagd om een bij Eindhoven passend interactief lichtkunstwerk te maken in de gerestaureerde reizigerstunnel van treinstation Eindhoven. Roosegaarde raakte gefascineerd door nachtkaarten van onze planeet aarde, waarop lichtbronnen de aanwezigheid van de mens zichtbaar maken. Daan Roosegaarde: “Licht is communicatie, onze taal. Lopend langs het kunstwerk ervaar je een nieuwe dimensie van licht, zoals een astronaut het ziet in een baan om de aarde”. 

Nieuwe Emmasingel
GLOW2017 - Onder de windluifel van de Nieuwe Emmasingel heeft Ellen de Vries, samen met het LUX Lab, een installatie gemaakt met een interactieve led-grid dat alleen tijdens de GLOW festivalperiode reageert op geluiden onder zich. Het project 'Don't break the sound barrier' is ook na GLOW zichtbaar als lichtinstallatie.

TU/e Campus - Stationsplein - Markt
GLOW2016 was het podium voor een drietal kunstwerken dat ook na de editie zichtbaar bleven in de stad.
De Eindhovense lichtkunstenaar Har Hollands creëerde AnTUenna: een lichtontwerp voor de schoorsteen op de TU/e campus. Ivo Schoofs koos het Stationsplein als permanente locatie voor zijn lichtkunstwerk Just because you are a character, doesn't mean you have character
Eindhoven designer Tessa Koot bracht liefde naar de Markt met het lichtkunstproject Kei-Like EHV. De twee lantaarnpalen, in de vorm van een hart, werden ontworpen voor het themajaar '25 jaar Dutch Design'.

HEUVEL Eindhoven
Har Hollands ontwierp voor GLOW2015 'Dome of Light', te bewonderen in HEUVEL Eindhoven. Het werk hangt groots in de lichtkoepel en bestaat uit 121 lichtdoorschijnende buizen. Tijdens GLOW krijgt het een nieuwe programmering van licht en muziek. 

Stratumseind
Kunstenaars groep Afterlight creëerde voor GLOW2011 een 3Dprojectie van bewegende graffiti in een zijsteegje van Stratumseind: 'Interstices in a Synaptic Space'. Deze heeft daar ruim 6 jaar gedraaid, maar bleek te weinig zichtbaar voor het publiek. Tijdens GLOW2015 werd dit kunstwerk daarom opnieuw onder de aandacht gebracht.

Alle edities