Kennispoort

Kennispoort

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie
Locatie
John F Kennedylaan 2

In samenwerking met de Kamer van Koophandel heeft de Technische Universiteit van Eindhoven een kenniscentrum ontwikkeld: Kennispoort. De Kennispoort werd in 2002 opgeleverd en is ontworpen door architect Koen van Velsen. Sinds 2018 kent het pand een nieuwe eigenaar, Kadans Science Partner. Dit bedrijf richt zich op de exploitatie van bedrijfsgebouwen op en rondom science parks en universiteitscampussen. Op deze manier blijft het verdere gebruik en de verhuur in relatie met de universiteit. Kennispoort biedt nu ruimte aan diverse kennisintensieve bedrijven, veelal met een link naar de Technische Universiteit Eindhoven. Door de ligging is het gebouw perfect voor scale-ups, veelal jonge bedrijven op weg naar volwassenheid. 

Het gebouw symboliseert de functie die Kennispoort heeft binnen de regio Brainport: een continu in beweging zijnde centrum in het netwerk van van kennisindustrie. Maar niet alleen in de architectuur van het gebouw komt deze beweging van kennis naar voren. Een lichtplan van Tom Veeger weergeeft de werking van neuronen in een brein en maakt deze zichtbaar middels wisselende patronen op de gevel van het gebouw. De schil van Kennispoort wordt daarbij vanuit vier zijden aangelicht. Om de ronding van het gebouw zichtbaar te maken is gekozen voor een verloop in de sterkte van het licht. Vormen ontstaan bij de gratie van het spel van licht en donker. De hoge diepliggende ramen worden vanuit binnen blauw aangelicht en vormen in een rustig tempo steeds veranderende beelden. 

De gevels in deze snedes worden aangelicht met speciale armaturen waarin LEDs in rood groen blauw en wit uitvoering zijn gemonteerd. Deze worden elektronisch gestuurd en voorzien de gevels van diverse kleuren. Er zijn ook een aantal kleinere snedes in het gebouw. Deze worden aangestraald met rode LEDs en accentueren de diepte van deze snedes in het gebouw. 

Voor het lichtplan is een computerprogramma geschreven dat een looptijd heeft van tien minuten; de lichtinstallatie beschikt over een schemerschakelaar om het in werking te stellen. Om elf uur ’s avonds gaat de installatie over op een zuiniger niveau, om dan om één uur ’s nachts helemaal te stoppen.

Architect: Koen van Velsen
Verlichting: Tom Veeger
Opdrachtgever: Technische Universiteit & Kamer van Koophandel