Leidingstraat

Leidingstraat

Locatie
Leidingstraat, Boulevard Strijp-S

Strijp-S is stadsdeel in Eindhoven, een voormalig industrieterrein, waar nu zowel woningen als bedrijven uit de creatieve sector zijn gevestigd. Strijp-S is een nieuw multifunctioneel gebied in opkomst dat ruimte biedt voor werken, vrije tijd en culturele voorzieningen.

De Leidingstraat aan de boulevard van Strijp-S is een belangrijke plek met veel historie. De fabrieken op het voormalige bedrijventerrein werden vroeger via de Leidingstraat in gang gebracht door warmte en gassen die onder andere afkomstig waren uit de centrale Machinekamer en Ketelhuis. Tegenwoordig wijst de industriële pergola van 550 meter lang de weg en verbindt deze diverse plekken met elkaar. Met het aanleggen van dynamische verlichting aan de Leidingstraat door lichtarchitect Har Hollands wordt eer aangedaan aan de vroegere functie van deze locatie. Met het licht dat ‘door de leidingen stroomt’ wordt dit oude transport van stoffen gesymboliseerd. 

Kunstenaar Har Hollands heeft de buizen langs de fabrieken aan de Hoge Rug voorzien van leds in wit, blauw, rood en groen. Ze lopen traag of juist heel vlug langs de horizontale lijnen van de Leidingstraat. “Daarmee suggereer je beweging. Het lijkt dikke, trage vloeistof of juist hele lichte, snelle stof die voorbij lijkt te schieten”, legt Hollands uit. “Ik wil altijd iets zeggen over de plek die ik verlicht. Hier heeft iets gevloeid, zijn afvalstoffen afgevoerd en grondstoffen aangevoerd.” 

Har Hollands: “Het ontwerp bestaat eigenlijk uit drie delen: een basis openbare verlichting van led-lampjes die recht naar beneden schijnen, verlichting op de groenperken en bankjes en de leds die in strepen langs de buizen trekken. Die zitten in een U-profiel, waardoor het licht op de buizen schijnt. Je kunt nooit rechtstreeks in de lampjes kijken. De openbare verlichting kun je aanpassen met de seizoenen. In de winter is het licht warmer van kleur dan in de zomer. Dan wil je juist koelte.”

Door: Har Hollands

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie