Zwerm

Zwerm

Locatie
Kruising Montgomerylaan en Ring

De kruising van de Montgomerylaan en de Ring in Eindhoven is meer dan een functionele plek waar verkeer in goede banen wordt geleid. De kruising is sinds 2019 voorzien van een lichtkunstwerk. De langzaam van kleur wisselende led-lampjes bootsen een zwerm spreeuwen na die meebewegen met de verkeersstroom. 

Zwerm bestaat uit 700 stalen vogels en reageert op activiteit in de omgeving door middel van sensoren. De verlichting, bestaande uit 1400 led-lampjes, kan hierdoor meebewegen met voorbijgangers. In elk 'vogeltje' zitten twee ledlampen, die duizenden kleuren licht kunnen uitstralen. Het licht beweegt mee in de richting van de verkeersstroom en slingert zich door de tunnelbak op de ring en rond de bovenzijde. 

Het kunstwerk is het resultaat van een samenwerking tussen Gemeente Eindhoven, bouwbedrijf Heijmans, Livingprojects en Signify. Het uitgangspunt voor dit werk was de vraag: ‘Hoe kan licht de leefbaarheid in de stad verbeteren?’ Kunstenaar Frank Tjepkema liet zich inspireren door beelden van zwermen spreeuwen. ‘Die vogels beïnvloeden elkaar in hun bewegingen, ongeveer zoals straks zelfrijdende auto's gaan doen.’ In de zestig meter lange tunnel komt bevindt zich een lichtbaan die in een continue beweging naar buiten wordt geleid. ‘Het licht wijst je de weg, waardoor stress wordt gereduceerd. Uiteindelijk zorgt het voor een verbetering van de kwaliteit van leven.’

Door: Frank Tjepkema
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
Supported by: Bouwbedrijf Heijmans, Livingprojects en Signify

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie