7◼14 
November
2020

GLOW is een gratis te bezoeken lichtkunstfestival in Eindhoven dat ieder jaar in november plaatsvindt. In 2020 vieren we met het 15de jaar de jubileumeditie.

GLOW is een grote lichtkunstexpositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn via een wandelroute aan elkaar verbonden. Naast grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem.

Thema 2020: Urban Skin

De jubileumeditie van GLOW krijgt als thema ‘Urban Skin’. Van 7 tot en met 14 november draait GLOW Eindhoven om de stedelijke huid in al haar facetten: van architectuur tot natuur, van centrum tot stadswijk, van inwoner tot bezoeker. Samen geven zij de stad haar unieke uitstraling en warmte. Het thema wordt meegegeven aan de lichtkunstenaars om geheel naar eigen en vrije interpretatie in hun lichtkunstwerk te verwerken. Het lichtkunstfestival wordt georganiseerd door Stichting GLOW Eindhoven dat bestaat uit een klein kernteam en een Raad van Toezicht.

Wat is Glow

Wat is Glow

GLOW & Eindhoven

Met GLOW wordt de sterke band die Eindhoven heeft met licht geaccentueerd. Sinds 1870 kwam de luciferindustrie op gang en in 1891 vestigde Philips er een gloeilampenfabriek. Daarmee vormde de stad een bron van licht voor de hele wereld. Eindhoven wordt niet voor niets Lichtstad genoemd. 

GLOW geeft vorm aan het DNA van Eindhoven. Eindhoven mag van oudsher de lichtstad zijn, nu is het de stad van Technologie, Design en Kennis, en vooral de combinatie daarvan. Met licht laten we dat op een magische en toegankelijke manier zien.

Made in Eindhoven

GLOW onderscheidt zich met de ambitie elk jaar lichtkunst te creëren met de focus op vernieuwing en talentontwikkeling. De lichtkunstprojecten op GLOW Eindhoven worden speciaal ontworpen voor het festival. Veel van deze projecten zijn van Eindhovense bodem en worden hier bedacht en gemaakt door internationaal gerenommeerde designers, technici en kunstenaars. Een deel van de kunstwerken bestaat uit een co-productie tussen een van de hightech bedrijven uit de regio en jong, aanstormend talent. Vanaf dit jaar worden deze homemade projecten gemaakt vanuit zogenaamde GLOWlabs.

De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW biedt deze talenten een podium, met als doel ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd. Zo wil GLOW haar missie uitdragen:

Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst. 

Historie

Het evenement startte in 2006 met 45.000 bezoekers en groeide door naar een recordaantal van ruim 770.000 bezoekers in 2019. Daarmee heeft GLOW Eindhoven een positie in de top vijf ‘best bezochte lichtfestivals ter wereld’ verworven. Het lichtkunstfestival staat elk jaar in het teken van een thema.

Eindhoven

Eindhoven

Stichting GLOW
Eindhoven
Postbus 1288
5602BG Eindhoven

 

Het team

Ronald Ramakers
Directeur Glow
Tom Weerts
Productie
Suzanne Maas
Sponsoring & Hospitality
Claudia Hermans
Marketing & communicatie
Marianne Kiemeney
GLOW Internationaal