916 
November
2019

GLOW is een gratis te bezoeken lichtkunstfestival in Eindhoven dat ieder jaar in november plaatsvindt. Dit jaar voor de 14e keer.

Het lichtkunstfestival wordt georganiseerd door Stichting GLOW Eindhoven, dat bestaat uit een klein kernteam en een Raad van Toezicht. GLOW is ook te omschrijven als een grote expositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute.

Het onderscheidend vermogen van GLOW ligt in de ambitie dat er elk jaar lichtkunst wordt gecreëerd, waarbij de focus ligt op vernieuwing en talentontwikkeling. Naast de grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. 

Living Colors

Het thema voor 2019 is Living Colors.

Missie

De mission statement van GLOW voor de komende jaren is kort en krachtig: "Eindhoven maakt het verschil in Lichtkunst"

Wat is Glow

Wat is Glow

GLOW & Eindhoven

Met GLOW wordt de sterke band die Eindhoven heeft met licht geaccentueerd. Sinds 1870 kwam de luciferindustrie op gang en in 1891 vestigde Philips er een gloeilampenfabriek. Daarmee vormde de stad een bron van licht voor de hele wereld. Eindhoven wordt niet voor niets Lichtstad genoemd. 

GLOW geeft vorm aan het DNA van Eindhoven. Eindhoven is van oudsher de lichtstad maar nu sterker dan ooit de stad van Technologie, Design en Kennis, en dan vooral de combinatie daarvan. Met licht laten we dat op een magische en toegankelijke manier zien.

Made in Eindhoven

De lichtkunstprojecten op GLOW Eindhoven worden speciaal ontworpen voor dit Lichtfestival. Veel van deze projecten zijn van Eindhovense bodem, worden hier bedacht en gemaakt, door internationaal gerenommeerde designers, technici en kunstenaars uit Eindhoven. Alleen of in co-producties met een van de hightech bedrijven uit de regio Eindhoven die worden gekoppeld aan jong talent, vaak onder toezicht van een ervaren lichtkunstenaar.

Historie

Het evenement is gegroeid van 45.000 bezoekers tijdens de eerste editie van GLOW in 2006, naar een recordaantal van ruim 750.000 bezoekers tijdens de 2018-editie. Daarmee heeft GLOW Eindhoven niet voor niets een positie in de top vijf van best bezochte lichtfestivals ter wereld verworven. Bij GLOW ligt de nadruk op het creëren van nieuwe lichtkunst, met als bindende factor talentontwikkeling; dat is wat GLOW nastreeft. Daaruit is in 2012 GLOW Next ontstaan. Naast de grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW steeds meer ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem: "Made in Eindhoven".

GLOW staat elk jaar in het teken van een thema. In 2015 was het thema ‘Natuur en Architectuur’: de route liep toen langs verschillende rivieren en parken. 2016 stond in het thema van 'City and Science', een thema dat tot uiting kwam in een route door het centrum én een route over de campus van de TU/e. In 2017 was het thema The Source, uitgaande van de bron van licht. En in 2018 was dat Shadows & Light, uit de songtekst van Joni Mitchell; ": "Every picture has its shadows. And it has some source of light. Blindness, blindness and sight". 
De kunstenaars kregen dit thema mee om te verwerken in hun kunstwerk. De één nam dit letterlijker dan de ander, wat een verrassende variatie aan lichtkunstprojecten bracht. 

Nieuw Licht

Nieuw Licht is wat in eerdere edities GLOW Next genoemd werd. In de categorie Nieuw Licht verbinden we nieuw talent met gerenommeerde kunstenaars en werken samen met hightech organisaties uit de slimste regio van de wereld: Eindhoven. De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW biedt deze talenten een podium, met als doel ze uit te zetten op lichtfestivals wereldwijd. Zo wil GLOW de missie verspreiden: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst. 

Eindhoven

Eindhoven

Stichting GLOW
Eindhoven

Ruysdaelbaan 3G
Postbus 1288
5600AK Eindhoven

Het team

Ronald Ramakers
Directeur Glow
Tom Weerts
Productie
Suzanne Maas
Sponsoring & Hospitality
Mariëtte Vetter
Marketing & communicatie
Marianne Kiemeney
GLOW Internationaal