GLOW 2020 als symbool van verbinding, hoop en ontroering
Foto: Paul Raats
15 november 2020

GLOW 2020 als symbool van verbinding, hoop en ontroering

De één noemde het in de media het grootste lichtkunstwerk ter wereld! De ander het ‘Best bewaarde geheim van Eindhoven'. Maar hoe we het ook mogen noemen GLOW 2020 was een editie waarbij we ons nog intenser realiseerden hoe belangrijk persoonlijke relaties, interactie en menselijke connecties zijn. Dit jaar kwam GLOW echter op bezoek, er was geen route en iedereen bleef thuis. Maar het eenmalige, magische moment dat ‘licht is leven’ vertegenwoordigde, werd een versie van het traditionele lichtfestival om nooit meer te vergeten. De hele stad kon worden gezien als één groot lichtkunstwerk. Met maar liefst 80 vierkante kilometer aan oppervlakte direct het grootste lichtkunstwerk ter wereld.

Connecting the Dots


Op 12 november vanaf 17.00 uur werd het lichtkunstwerk aan de wereld getoond. Het immense lichtkunstwerk 'Connecting the Dots' strekte zich uit over de hele stad. Een werk dat bestond uit meer dan 1.500 ledlampen, 1.000 grote rode lichtpunten in de lucht en meer dan 20.000 rode lichtkunstwerkjes voor de ramen. De twee markante schoorstenen van het voormalige Philipsterrein Strijp-T, werden door kunstenaar Hugo Vrijdag getransformeerd in een permanent lichtkunstwerk. Dit was meteen het startschot voor GLOW 2020.

Vanaf dat moment hulde Eindhoven zich stadsdeel voor stadsdeel in een enorme mantel van blauw licht. Deze blauwe hemel boven Eindhoven, ontworpen door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola, creëerde iedere dag een ander effect. Een spectaculair natuur fenomeen, dat afhankelijk van regen, wolken en mist werd beïnvloed. De rode ballonnen, dots, van kunstenaar Ivo Schoofs, dansten in de wind. Een overweldigend gezicht. Het kunstwerk was niet alleen in Eindhoven vanuit huis te zien, maar werd ook via een tijdelijke livestream over de hele wereld uitgezonden.

Ook deed GLOW dit jaar een oproep aan iedereen door zelf een rode dot te maken en te voorzien van een boodschap aan de wereld. Over de hele wereld verschenen de afgelopen dagen meer dan 20.000 zelfgemaakte rode dots voor de ramen. Op deze manier maakte iedereen, van jong tot oud, deel uit van de vijftiende editie van GLOW 2020. In de nacht van 14 november gingen de lichten van 'Connecting the Dots' uit.

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie