GLOW 2021: meer ruimte voor lichtkunst
22 september 2021

GLOW 2021: meer ruimte voor lichtkunst

De meest innovatieve lichtinstallaties van nationale en internationale kunstenaars toveren Eindhoven van 6 t/m 13 november 2021 opnieuw om tot grootste openbare lichttentoonstelling, met als thema Moved by Light. Dit thema is er niet voor niets. Want GLOW groeit, anticipeert, verandert en strekt zich uit!

Sinds de eerste editie in 2006 is GLOW uitgegroeid tot dé bucketlistbestemming voor iedereen die houdt van prikkelende, inspirerende of gewoon mooie lichtkunst in een openbare setting. Tegenwoordig is GLOW 's werelds meest innovatieve lichtkunstfestival in de openbare ruimte. Het evenement staat bekend om het ontstaan van de juiste kruisbestuiving tussen ideeën en technologie. Breed gedragen door kunstenaars, gemeenschap, bedrijven en de stad.

Nieuw! Vier gebieden

Editie 2021 Moved by Light, vindt - in tegenstelling tot andere edities - dit jaar plaats op vier verschillende locaties in Eindhoven:

  • Centrum
  • Strijp S/ Strijp T
  • Campina
  • TU/e (Technische Universiteit Eindhoven)

Dit stimuleert mensen om 'door het licht te worden bewogen', om andere centrumgebieden van Eindhoven op te zoeken en te verkennen. “Je ziet de stad hierdoor met nieuwe ogen. Je beweegt, leert nieuwe plekken, kunstenaars, mensen én hun verhalen kennen”, aldus directeur van Stichting GLOW, Ronald Ramakers. GLOW is er voor iedereen die erin gelooft dat lichtkunst voor verbinding en ontmoeting zorgt. De uitbreiding naar andere delen van de stad maakt het bovendien mogelijk meer uiteenlopende kunstwerken te tonen. Want elk gekozen gebied heeft een eigen identiteit, architectuur, geschiedenis en karakter. Door de kunstwerken over deze vier locaties te verspreiden, wordt GLOW 2021 extra inspirerend en uitnodigend. Bovendien zorgt de verspreiding ervoor dat GLOW verder kan groeien als een wereldwijd landmarkevent voor en door Eindhoven.

Daarnaast zijn er meerdere satelliet locaties:

  • Studio Festi zet met poorten de binnenstad in het licht en plaatst deze ook op Eindhoven Airport.
  • High Tech Campus in Eindhoven toont een licht- en watershow en het project 'Led Light District'.
  • Nuenen is gastheer voor het GLOW project uit 2019 ‘Zonnebloemen voor Van Gogh’.

De stappenteller mag deze dagen weer aangezet worden. De afstand van het voormalige Campina-complex naar Strijp zal zo’n 5.000 stappen bedragen - dat is de helft van de aanbevolen dagelijkse oefening! Een zeer gezonde bijkomstigheid.

Made in and by Eindhoven

Op dit moment zijn studenten van de Technische Universiteit Eindhoven aan het samenwerken met lokale bedrijven en andere scholen om exposities met lichtkunst te creëren. Daarnaast werken internationale kunstenaars samen met winkeliers, citymarketeers, retailers en caféhouders over mogelijke bijdragen. Ook werken de innovatieve bedrijven, die Eindhoven zo groot en bekend maken, mee om Moved by Light te laten excelleren. Er is geen andere stad die dit zo goed kan.

Samenwerking
Met dit nieuwe uitgebreide format moet het mogelijk zijn om de betrokkenheid van de lokale gemeenschap verder te vergroten en de samenwerking met gevestigde en opkomende lichtontwerpkunstenaars uit te breiden. GLOW 2021 Moved by Light beweegt ons, de stad, de ondernemers en de wereld. Oftewel: een absolute inspiratiebron. Een avondje uit voor lichtkunstliefhebbers, nieuwsgierige families en vriendengroepen om te genieten en ontroerd te worden door de energie van licht.

 

Locatievoorziening
Mogen we jouw locatie gebruiken? Je ziet jezelf op de kaart en wat er in de buurt te zien & te doen is.
Ja, sta toe
Locatie delen staat uit
Dichtbij jouw locatie