Locatie
Smalle Haven + DELA gebouw

Over de stad Eindhoven vliegt een vogel. Meestal is ze onzichtbaar, maar in de Smalle Haven toont het gracieuze dier zich aan het publiek. Daar verschijnt de vogel in de vorm van licht.

Tussen de gevels van de Smalle Haven en het College zoekt de vogel een uitweg, om vervolgens via het hoofdkantoor van de DELA in de nacht te verdwijnen. Soms vertrekt de vogel in noordelijke- dan in zuidelijke richting om even later weer achter het publiek op te doemen.

De vogel wordt gecreëerd door oplichtende glasvezeldraden die boven de straat hangen, nieuwste snufje lichttechniek geleverd door ViberLight. De draden  hebben de vorm van een vogel, een vogel zoals kinderen deze tekenen. Eén voor één lichten de draden op waardoor de tekening in beweging komt. Dit gebeurt zo snel en in oplopende volgorde, dat de lichtlijnen samen een beweging suggereren. In feite is dit de techniek van ‘stop-motion’. Luidsprekers versterken het gevoel dat er daadwerkelijk een vogel passeert.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

DELA-1.png

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties gemaakt.

Eindhoven City heeft Hugo Vrijdag geïnterviewd over zijn lichtkunstwerken op GLOW:

Interview met Hugo Vrijdag 

De nieuwe lichttechnologie toegepast in dit werk is afkomstig van ViberLight.

Viberlight.png

Profiel

Hugo Vrijdag