16Moonlight

16Moonlight

Locatie
Steentjeskerk (binnen)

Een buitenaardse lichtshow op basis van muzikale communicatie tussen planeet aarde en de maan.

Ter ere van het 100 jarig bestaan van de Steentjeskerk en het 50 jaar jubileum van de maanlanding wordt de Steentjeskerk ingezet voor het vertonen van “Moonlight”. De installatie vertoont de communicatieve werking van het verzonden audiobericht en het ontvangen van de vervormde reactie in licht.

Door middel van “Moonbounce”, ook wel Earth-Moon-Earth communicatie, worden er radiosignalen vanuit een radiotelescoop naar de maan gestuurd. In relatie tot dit jaars thema “Living Colors” worden er tonen aan het radiosignaal toegevoegd, geïnspireerd op de befaamde melodie vanuit de film ‘Close Encounters of the Third Kind’(Steven Spielberg, 1977). De lichtshow wordt uiteindelijk bepaald door wat de geluidsgolven ontmoeten op het maanoppervlak. Misschien wel de voetafdruk van Neil Armstrong?

Valerie van Zuijlen won de Foederer Talent Award 2019 met haar project Moonlight en heeft hiermee een prominente plek op de hoofdroute van GLOW gekregen. Van Zuijlen heeft voor haar ontwerp contact gezocht met de Eindhovense lichtkunstenaar Michel Suk en HAM radio operators Jan van Muijlwijk en Harry Keizer van de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld uit het Drentse Dwingeloo.

Valerie van Zuijlen is een Nederlands grafisch ontwerpster, kunstenaar en filmmaker. Met een achtergrond in grafisch ontwerp ontwikkeld ze een wereld door middel van het combineren van verschillende disciplines van studie en onderzoek binnen haar eigen specialisatie. Dusdanig Computer Science en Electrical Engineering (Stanford Universiteit), Videogame Studies (Universiteit van Hong Kong) en recentelijk het behalen van haar master genaamd “Shadow Channel” in Design, Film en Politics aan het Sandberg instituut in Amsterdam. Tegelijkertijd neemt ze deel aan de master in Cinema Studies aan de filmschool in New York (NYU Tisch). Haar huidige interesse ligt in het vermogen om op meerdere locaties tegelijk aanwezig te zijn, waarin verschillende tijdzones, het verleden, de toekomst en het nu, het virtuele en het fysieke, een duidelijk kenmerk worden in haar film en digitaal ontologie.

Voor het project Moonlight werkt Valerie samen met de Nederlandse HAM Radio Astronomeurs Jan van Muijlwijk en Harry Keizer, facilitators van de radiotelescoop in Dwingeloo, onderdeel van CAMRAS.

Profiel

Valerie van Zuijlen