9PING

9PING

Locatie
Wal

ASML en GLOW komen samen in PING: een lichtkunstwerk waarin traditionele Chinese lichtkunst samengaat met interactieve toepassingen van licht in netwerken.

Het is ontstaan uit de driejarige samenwerking tussen GLOW Eindhoven en lichtfestival Qinhuai in Nanjing, China. De PING kick-off vond plaats tijdens GLOW2018.

Trage geluiden, aanzwellende trommels of juist het geluid van een belletje reizen langs de 150 meter lange lijn van bakens in het parkje aan de Wal. Een kettingreactie aan berichten omarmen de GLOW bezoeker met sfeer en dynamisch licht en geluid. Soms snel en hard, soms poëtisch en verstild. 

PING refereert aan oeroude vormen van communicatie. De eerste vormen van telecommunicatie maakten gebruik van trommels, van vuurbakens op bergtoppen etc. De bakens van PING geven aan elkaar sequentieel de boodschap door, van baken naar baken naar baken, tot de boodschap het einde van de lijn heeft bereikt. PING gebruikt hiervoor hoogstaande hedendaagse technologie. Een draadloos netwerk koppelt de bakens samen tot een intelligent systeem waarlangs informatie kan stromen. Door hiervan gebruik te maken wordt meer mogelijk dan de basis van alleen het bericht door te geven.

Installatiekunstenaar Gijs van Bon (1975 ) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en aan de HKU, afdeling Theater. Hij werd aanvankelijk bekend door zijn abstracte kinetische objecten. Vanaf 2001 exposeerde hij regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn multidisciplinaire objecten en installaties bewegen zich altijd tussen twee spanningsvelden: abstracte bewegende objecten en theatrale installaties. Gijs werkt in Eindhoven in zijn dynamische atelier 'La Citta Mobile'.

_ROOT GLOW 2017

Profiel

Gijs van Bon + ASML