Inmiddels verrast, verbindt en vernieuwd GLOW het hele jaar door. Lichtkunstwerken die ook na het evenement in de stad zichtbaar blijven, reflecteren de nalatenschap van het lichtkunstfestival. GLOW is ook een verbinder en brenger van nieuws op het gebied van lichtkunst en-innovaties. Verspreid over de stad staan unieke werken die een verhaal vertellen over (de geschiedenis) van de locatie of stad. Vrij toegankelijk voor iedereen om van te genieten!
Twee Schoorstenen - Plaats: Strijp-T - Door: Hugo Vrijdag
De twee markante schoorstenen van de voormalige energiecentrale op het Eindhovense Strijp-T zijn getransformeerd tot een permanent lichtkunstwerk. Het kunstwerk is een cadeau aan de stad Eindhoven dat werd aangeboden door het ontwikkelteam Strijp-T en is ontworpen door Hugo Vrijdag (1970). Zijn opdracht voor dit lichtkunstwerk: creëer een aansprekend en iconisch ‘landmark’ passend bij het innovatieve Strijp-gebied.
Vrijdag behandelt de twee schoorstenen ‘als een canvas waarop je met multicolor laserprojectie beelden kan aanbrengen’. Hij maakt daarbij gebruik van zes RGB 7 Watt lasers. Tijdens GLOW 2020 toonde hij een sneak preview met zijn projectie ‘Connecting the Dots’. Vanaf december presenteert Hugo Vrijdag het verhaal getiteld ‘Lichtfietsers en Luchtkastelen’. Een ode aan uitvinders die zich laten inspireren door flora en fauna.
Voor de verdere ontwikkeling van het verhaal zoekt Vrijdag ook de samenwerking met anderen. Het eerste jaar zal Vrijdag zelf het canvas voorzien van verhalen. Hij wil steeds andere partijen, bijvoorbeeld studenten, uitnodigen om lichtkunstwerken te creëren op de schoorstenen. Door meerdere partijen bij het verhaal te betrekken, wordt het een interactief kunstwerk dat communiceert met de stad dat inspeelt op de actualiteit.
SUNSEEKER - Plaats: Victoriapark - Door: VANTOT
SUNSEEKER is een hedendaagse, duurzame en interactieve vorm van straatverlichting in Eindhoven, maar kan evengoed beschouwd worden als een lichtkunstwerk. Een 500 meter lange slinger van lichtmodules dient als esthetische bewegwijzering overdag, gids in de nacht, en de verbindende route tussen het station en Strijp.
De slinger van parapluvormige lampionnen komt tegemoet aan de ambitie van de gemeente om met het Victoriapark een energieneutraal park te creëren dat de omliggende woningen van energie moet voorzien. Met dit project laten de ontwerpers ons op een andere manier nadenken over duurzaamheid door ons een alternatief te laten ervaren, dynamische en poëtische lichtontwerpen die voor verwondering en verbeelding zorgen.
Zonlicht zorgt ervoor dat ‘s avonds de lichten ook kunnen branden. De lampen in de SUNSEEKER kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat het licht kan dimmen, van kleur kan veranderen of feller wordt zodra mensen langslopen. De lichtstraat dient als bewegwijzering, gids in de nacht en vormt een verbindende route van A naar B, zoals van het centrum van Eindhoven naar Strijp. Overdag kan het schouwspel worden ervaren door de lampionnen die zich richting de zon bewegen. Ook licht de onderkant van de ring van de verlichtingsmodule op als een halo wanneer je in het park ligt of wandelt.
SUNSEEKER is een resultaat van een samenwerking tussen diverse partijen. Eindhovens ontwerpersduo Sam van Gurp en Esther Jongsma richten samen studio VANTOT op. Met hun studio namen ze de rol op zich van projectleider en bruggenbouwer tussen de creatieve wereld en andere deelnemers als de gemeente Eindhoven en de provincie Brabant, en regionale specialisten als bouwers, projectontwikkelaars, engineers, zonnecellenleveranciers en onderzoekcentra.
Focus - Plaats: Viaduct Welschapsedijk - A2, Eindhoven - Door: Motion Paintings
De wanden onder het viaduct voor de A2 aan de Welschapsedijk zijn vanaf november 2020 veranderd in een grafisch ontwerp, die door dynamisch gekleurde LED verlichting lijkt te veranderen.
Het ontwerp komt van het Amsterdams-Eindhovens collectief Motion Paintings.
De ontwerpers laten zich voor hun nieuwe werk inspireren door de ontwikkeling van elektronenmicroscopen door het bedrijf Thermo Fisher Scientific. Vergelijkbaar met de werking van een microscoop, zorgt speciale ledverlichting ervoor dat verschillende kleurlagen van het ontwerp veranderen. Daardoor ontstaat er een illusie van beweging en komen de graphics tot leven. Het ontwerp kan worden gezien als een speelse, artistieke verkenning van cellulaire, moleculaire en atomaire werelden. Motion Paintings streeft ernaar om de verborgen moleculaire wereld meer toegankelijk te maken voor het grote publiek.
Het kunstwerk aan de Welschapsedijk maakt deel uit van het project Overbruggen. Met het beschilderen van tunnels streeft de gemeente Eindhoven een aantal praktische doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid. In totaal zullen dertien kunstwerken gerealiseerd worden die laten zien wat er achter de doorgaans gesloten deuren van de hightech productie-industrie in de regio gebeurt. Daarvoor worden samenwerkingen gefaciliteerd tussen kunstenaars of ontwerpers en productiebedrijven uit de regio. Onder het initiatief van Overbruggen werden al twee viaducten voorzien van kunstwerken geïnspireerd op de Eindhovense hightech industrie: Elburglaan/Tilburgseweg en Anthony Fokkerweg/Beatrixkanaal.
Het lichtkunstwerk is mede gerealiseerd door ondersteuning van GLOW.
Loom Light - Plaats: Kanaaldijk-Zuid - Door: Titia Ex
Sinds kort staat er lichtmonument van beeldend kunstenaar Titia Ex aan de Kanaaldijk-Zuid, een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en evenzovele onzichtbare verzetshelden uit de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het interactief lichtkunstwerk getiteld ‘Loom Light’ (nevellicht), markeert 75 jaar leven in vrijheid. Het werk, met een doorsnee van ongeveer 3.50 meter, waaiert uit van 4.50 meter tot bijna 6 meter hoog.
Jan Zwartendijk (1886 – 1976) was in 1939 directeur van de Philipsvestiging in Kaunas, Litouwen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak stelde De Nederlandse regering in ballingschap Zwartendijk aan als plaatsvervangend consul in Litouwen. In die hoedanigheid redde hij de levens van duizenden Joodse vluchtelingen in dit land door hen in juli 1940 visa voor Curaçao te verstrekken. Hij creëerde deze vluchtroute in samenwerking met onder meer de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara.
Titia Ex kiest nadrukkelijk voor een dynamisch monument dat refereert aan deze geschiedenis en dat tevens meebeweegt met onze tijd. Loom Light wekt de suggestie van een open waaiend boek. Het is een boekwerk waarin je nooit uit gebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt. Ex nodigt de kijker uit de vele betekenissen die ze erin heeft gelegd, te ervaren. Het werk is daarnaast interactief en reageert op de toelopende bezoeker. Die bewuste handeling zet de kunstenaar om in een dynamisch lichtmotief. Hiermee geeft ze aan hoe belangrijk de handelende rol van elk individu, hoe klein ook, is in het richting geven aan de toekomst.